Футбол у Здолбунові під час Другої світової війни

Матеріал, що друкується нижче – це вишукана футбольна естетична перлина від авторів-фанатів своєї справи. Кропітка архівна робота, десятки днів у спілкуваннях, пошуках фото. І нова серія матеріалів готова. Сьогодні про буремні військові роки і мирну гру футбол.
Футбол у Здолбунові. 1942-1943 роки.
Тема футболу під час війни надзвичайно специфічна. Незалежно від партійно-ідеологічного підходу вона викликає діаметрально протилежні погляди на це явище. Але те, що у футбол грали, грають і будуть грати завжди і скрізь – це беззаперечно. Увесь радянський період на цю сторінку нашої футбольної історії існувало негласне табу. Перша згадка про футбол на окупованій території була в 60-х роках під час так званої ідеологічної відлиги. Старше покоління пам’ятає книгу «Поєдинок» та художній фільм «Третій тайм» про матч українських футболістів з німецькою командою в окупованому Києві. Але це було виключення із правил.
Після здобуття Незалежності ця біла пляма в футбольній історії України поступово заповнюється. У періодичній пресі опубліковано багато цікавих історичних матеріалів про футбольне життя України під час Другої світової війни. Зокрема, це матеріали про організацію та проведення матчів на Кубок Кубійовича в 1942-у і 1943-у роках. У цих змаганнях брало участь більше 50-ти команд Західної України. (Володимир Кубійович (23.09.1900-02.11.1985) – голова Українського центрального комітету (УЦК) – суспільно-політичної організації, що діяла на той час на Галичині.)
Надзвичайно цікаві матеріали про розвиток футболу на окупованій території України того часу містяться в книгах-спогадах легендарного українського футболіста Олександра Скоценя (28.07.1918-01.09.2003). В історії здолбунівського футболу цей період був, так би мовити, чистим аркушем. У спогадах старих вболівальників згадувалось про футбольний матч під час війни, але лише на рівні чуток та домислів, які вони чули від своїх старших попередників ( батьків, дідів, родичів).
Звичайно, конкретної об’єктивної інформації на цю тему не було й не могло бути. На сьогодні з’явилась можливість хоча б частково заповнити цей чистий аркуш історичними знахідками з футбольного життя Здолбунова. Це стало можливим завдяки матеріалам з Рівненського державного обласного архіву з часопису «Волинь» за 1942-1943 роки. На даний час маємо 10 звітів про матчі футбольних команд Здолбунова. Ось хронологічний перелік цих матчів.


Слід відмітити специфічну форму подачі матеріалу. У більшості заголовків першими ставлять не господарів матчу а гостей. Ми ж подали матеріал у сучасному форматі, щоб читач міг визначити місце зустрічі самостійно вже із заголовку. Уважні сучасники відмітять один суттєвий позитив у подачі футбольних матеріалів того часу. Це регулярність публікацій на футбольну та спортивну тематику.



Шановні сучасні редактори, учіться в нашого славетного земляка, письменника Уласа Самчука, як пропагувати здоровий спосіб життя та надавати читачам практичну психологічну допомогу під час війни. Для підтвердження публікуємо фотокопії деяких матеріалів.



Cлід відмітити дуже велику кількість глядачів. При першому аналізі виникає думка, що це штучно завищені дані, але, логічно проаналізувавши ситуацію, розумієш, що дані цифри якщо й завищені, то не в дуже великих масштабах. По-перше, підтвердженням об’єктивності даних є звіт, в якому вказано кількість глядачів аж 30 чоловік. Загалом велика кількість глядачів обумовлена, у першу чергу, монопольним положенням футболу в ті часи. У нього не було конкурентів типу телебачення, інтернету та інших спокус.



Ці гіпотези підтвердити можемо тільки світлинами того часу. З наявних матеріалів на цей час відомо прізвища таких здолбунівських футболістів того часу: Рачковський, Клабан, Фещук, Бондарчук,Вернюк, Козубек, Томасік, Зробек, Ізраель. У даному випадку ми сподіваємось на допомогу наших читачів. Пишемо історію разом.
Використані матеріали:
1. Український часопис «Волинь» 1942-1943 років;
2. Журнал «Кореспондент» №36 2011 р;
3. Вікіпедія.
Р.S. Дана публікація стала можливою завдяки матеріалам Державного архіву Рівненської області. Висловлюємо щиру вдячність та подяку архівісту Гумінській Олені Іванівні за професійну допомогу при підготовці даної публікації.
Юрій Мельник, Володимир Морозов

Інформація надана Здолбунівською районною федерацією футболу